Držíme slevy na Vaše oblíbené produkty 😉

Pečená rýže s pórkem a žampiony

Tento vegetariánský recept voní žampiony a bylinkami. Vydá za plnohodnotný oběd či večeři, ale může dobře posloužit i jako nápaditá příloha. Navíc když nahradíte přepuštěné máslo Ghí rostlinným olejem a vynecháte parmazán při servírování, získáte stoprocentně veganský pokrm plný chuti.

Ingredience: 

  • 3 jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g čerstvých žampionů
  • ½ pórku
  • 1 hrnek rýže
  • 2 lžíce Ghí (případně rostlinného oleje)
  • cca 1,5 hrnku zeleninového vývaru
  • 1 lžíce soli
  • 2 špetky pepře
  • snítka tymiánu
  • snítka rozmarýnu
  • strouhaný parmazán

 

Postup:

V tlustostěnné pánvi (ideálně litinové, v níž budete později jídlo i péct) opečte na lžíci Ghí nasekané jarní cibulky, po chvíli přidejte na plátky nasekaný česnek, společně restujte asi minutu.

Pak k zelenině přidejte předem v cedníku propláchnutou rýži a nakonec nasekaný pórek. Navrch položte celé snítky tymiánu a rozmarýnu. Vše trochu osolte, opepřete a zalijte vroucím vývarem, aby jeho hladina byla tak na dva prsty nad rýží. Pánev přiklopte a dejte péct do předehřáté horkovzdušné trouby na 180 stupňů.

Pečte zakryté přibližně dvacet minut, je-li třeba a rýže ještě není měkká, podlijte ji ještě vývarem či trochou vody. Před podáváním každou porci posypejte nastrouhaným parmazánem (pokud nezvolíte vegan verzi).