Držíme slevy na Vaše oblíbené produkty 😉

Fit vánočka

Ingredience:

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 50 g kokosové mouky
  • 60 g vanilkového proteinu
  • 15 g kokosového cukru
  • citrónová kůra
  • 20 g dopředu namočených datlí
  • 20 g sušených brusinek
  • 20 g rozinek, čajová lžička soli
  • 150 ml mléka
  • 50 g kokosového oleje
  • půl kostky droždí
  • 2 celá vejce
  • 30 g arašídového másla
  • mandlové plátky


Postup:
 
Začneme přípravou kvásku. V mléce o pokojové teplotě si rozdrobíme půl kostky droždí a přidáme lžíci špaldové mouky. Vše společně promícháme a necháme odstát 15 minut, dokud nám celá směs nezhoustne a nezačnou se na jejím povrchu tvořit bublinky. Mezitím si v míse smícháme veškeré suché ingredience – mouku, proteinový prášek, kokosový cukr, sůl, namočené datle a citrónovou kůru.


Jakmile je kvásek hotový, vmícháme jej k suchým ingrediencím. Poté přidáme jedno vajíčko, arašídové máslo a roztopený olej. Vypracujeme těsto, které dáme na teplé místo kynout alespoň dvě hodiny. Nakynuté těsto po čase vyklopíme na pomoučněný vál a rozdělíme si ho na devět částí. Jednotlivé dílky vyválíme v co nepodobnější pravidelné válečky o stejné velikosti a splétáme.

Připravenou vánočku opatrně přesuneme na plech, který jsme si vyložili pečícím papírem a potřeme druhým vajíčkem, které nám zbylo a vršek vánočky posypeme plátky mandlí.

Aby vánočka během pečení dobře držela a nikam se nerozutekla, zapíchneme do ní pár špejlí. Pečeme ji v předehřáté troubě na 150 °C cca 40 minut dozlatova.