Vitamín C - co o něm vlastně víme?
Chemicky byl vitamín C poprvé izolován v roce 1928 maďarským biochemikem, laureátem Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství z roku 1937 Albertem Szent- Györgyim, tehdy pod názvem hexuronická kyselina. V dubnu 1942, Charles Glen King z Pittsburghské univerzity dokázal, že se jedná o stejnou chemickou látku, která je obsažena například v ovoci a zabraňuje kurdějím (nezávisle na něm a přibližně ve stejné době k tomuto objevu dospěl i Albert Szent-Györgyi).
Vitamín C neboli kyselina L-askorbová je vitamín rozpustný ve vodě, který musí člověk přijímat ze své stravy. Většina zvířat a rostlin si syntetizuje tento vitamín sama a nepotřebuje žádné jeho přídavky.
Doporučená denní dávka vitamínu C je 50-100 mg.
Ke splnění doporučené denní dávky vitamínu C vám dopomohou naše výrobky Imunit a Detox, oba tyto výrobky obsahují 80 mg vitamínu C v jedné tabletce. Imunit obsahuje mimo vitamín C také vitamín B6, B7, D3 a B12 a minerální látky hořčík a zinek. Dalšími složkami výrobku Detox jsou také spirulina, chlorella a ječmen.
Zdroje vitamínu C: šípek, rakytník, citrusy, brambory, rajčata, zelí, papája, brokolice, černý rybíz, jahody, květák, špenát, kiwi, brusinky
Stabilita
Vitamín C je termolabilní, což znamená, že při záhřevu degraduje a tím se nám z potravin ztrácí. Je také rozpustný ve vodě, k největším ztrátám vitamínu dochází při vyluhování – na toto pozor například při vaření brambor. Není vhodně brambory oloupat, nakrájet a dát do hrnce se studenou vodou, velké množství vitamínu C by se vyluhovalo. Způsob přípravy potravin tedy ovlivňuje jeho obsah. Obsah vitamínu C se také postupně snižuje při skladování potravin.
Funkce v těle
Vitamín C má v našem těle mnoho funkcí – mnoho z nás ho zná nejspíš jako antioxidant, je toho ale mnohem více.
- Antioxidant – přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Chrání buňky před působením volných radikálů tím, že se na ně naváže a neutralizuje jejich aktivitu.
- Syntéza kolagenu – vitamín C se účastní reakce, při které dochází k přeměně aminokyseliny hydroxylysinu na hydroxyprolin
- Podpora vstřebávání železa
- Stimulace tvorby bílých krvinek
- Vývoj kostí, zubů a chrupavek, podporuje růst
- Tkáňové dýchání - výměna kyslíku a oxidu uhličitého mezi krví a tkáněmi
- Ovlivňuje vstřebávání a účinek rutinu na cévní stěnu – rutin je známý také pod názvem vitamín P, pomáhá v boji s křečovými žilami a omezuje krvácení z dásní a z nosu. Zlepšuje také pružnost cévních stěn a omezuje jejich lámání, díky tomu se v cévách neukládá tolik škodlivého LDL cholesterolu
Nedostatek vitamínu C se proto projevuje menší pevností cévní stěny, především vlásečnic, a zvýšenou krvácivostí, a dále typicky sníženou pevností vazivového aparátu zubu a s tím spojeným vikláním a vypadáváním zubů.