Vánoční a zimní koření. Co tam vlastně patří?
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Zima je obdobím, kdy si rádi dopřejeme teplá a voňavá jídla, která nám přinášejí požitek do krátkých bezútěšných dnů a dlouhých chladných nocí. Nedostatek čerstvých produktů v těchto měsících si můžeme kompenzovat příjemnou vůní, kterou vytváří tzv. zimní koření. Mezi zimní koření můžeme zahrnout (nejen) kurkumu, zázvor, skořici, kardamom a hřebíček. Používání těchto různých druhů koření je zdravý a přirozený způsob, jak se udržet v teple během zimních měsíců.
Kurkuma |
Kurkuma nebo indický šafrán se přirozeně přidává do kari a polévek kvůli zářivě žluté barvě, kterou jim dodává. Z kurkumy je cenná především hlavní aktivní složka, flavonoid kurkumin, který může prospívat lidskému zdraví. V potravinách ho najdete jako E100, objevuje se také ale pod názvy diferuloylmethan, kurkumová žluť, turmerova žluť. Má chuťové podtóny pomeranče, zázvoru a kapie. Kořeny kurkumy se používají čerstvé i sušené v kuchyních po celém světě. Je také známá pro své protizánětlivé účinky, díky čemuž je výborným doplňkem každé diety. Je zdrojem minerálních látek, vlákniny a vitaminů.
Zázvor |
Zázvor je kořen běžně pěstovaný v Asii, ale v evropské kuchyni se používá již několik tisíciletí. Lze jej připravit mnoha způsoby, jako je sušený, nakládaný, čerstvý nebo dokonce pražený. Díky této všestrannosti je zázvor jedním z nejoblíbenějších koření na světě a jeho hřejivé vlastnosti z něj dělají perfektní zimní koření! Benefity zázvoru jsou nezpochybnitelné. Tenhle nenápadný kořen nám může pomoci zhubnout, snížit nevolnost, ulevit od bolesti, funguje skvěle při prevenci a léčbě onemocnění, ale také pomáhá snížit krevní tlak a hladinu cukru či cholesterolu. A opomenout nesmíme ani jeho pozitivní vliv na paměť a kognitivní funkce.
Pokud vám však zázvor nechutná (bohužel není pro každého), doporučujeme na podporu obranyschopnosti náš SKINNY Imunit.
Skořice |
Skořice je vysušená kůra rostliny Cinnamomum verum. Běžně se používá při pečení a sladkých receptech, ale dobře se hodí i do slaných jídel. Zkuste skořici přidat třeba do kari nebo různých marinád na maso. Skořice obsahuje aktivní polyfenoly, podobné těm nalezených v čaji. Obsahuje také antioxidační a protizánětlivé látky. Jedna z nejznámějších výhod skořice je její schopnost snižovat krevní cukr. Dále má pozitivní vliv na naši paměť. A v neposlední řadě zrychluje metabolismus a mírní chuť na sladké.
Pokud však chcete držet svoje chutě na uzdě, zkuste náš Food Blocker, který účinně reguluje chuť k jídlu a pozitivně ovlivňuje metabolismus tuků. Je to zaručeně lepší než pokoušet polykat lžičky skořice.
Kardamom |
Kardamom je koření, které pochází z Indie. Může se vyskytovat v kari, různých sladkostech, a dokonce i v čaji. Kardamom chutná kořenitě a lehce nasládle. Napomáhá při boji s infekcemi a záněty, působí pozitivně při zažívacích obtížích a nevolnostech, je prospěšný pro naše srdce a zlepšuje krevní oběh a má detoxikační účinky.
Hřebíček |
A v neposlední řadě klasické koření, které nám připomíná Vánoce. Jsou to sušená poupata stálezeleného stromu pocházejícího z Indonésie a mají štiplavou a intenzivně sladkou a hořkou chuť. Jako mnoho zimních koření se skvěle hodí do sladkých i slaných pokrmů. Za zmínku určitě stojí také jeho antibakteriální účinky, které ničí bakterie a také posilují imunitu. Další účinek má hřebíček analgetický, díky tomu snižuje a odbourává bolest. Dále má také antiseptické účinky, díky kterým působí desinfekčně.