🍴 Tagliatelle s krémovou omáčkou z kešu
Krémové omáčky s těstovinami patří mezi atraktivní a sytá jídla. Mnohdy však také velmi kalorická. Základ omáčky nemusí tvořit tučná smetana či čtyři druhy sýrů, které vás ve spojení s těstovinami zabetonují na několik hodin. Celý fígl tkví v pečené zelenině a kešu. Krémové omáčky z kešu ořechů jsou velmi oblíbené mezi lidmi preferující „plant based“ stravování.
Zelenina díky pečení získá atraktivní chuť, namočené kešu ořechy zase zajistí hustou a krémovou konzistenci. Těstoviny doporučujeme vybrat co nejkvalitnější, tzv.“prémiové“. Na chuti je to znát a jídlo je pak dokonalé.
Suroviny na 2 porce:
- těstoviny tagliatelle (ideálně čerstvé nebo „prémiové“)
- 1 žlutá paprika
- 1 červená paprika
- ½ střední tvrdší cukety
- 1 cibule
- hrst malých rajčátek
- 1 šálek nesolených kešu
- několik lžic rostlinné smetany (např. kešu smetana, mandlová nebo ovesná)
- olivový olej
- sůl, pepř
- na ozdobu zelené bylinky, natě, fermentovaný pepř či tvrdý vyzrálý sýr
Postup:
Jako první dejte péct zeleninu. Nakrájejte ji na pruhy či špalíčky a dejte do trouby na 180 stupňů asi na 30 minut. Zelenina by měla změknout a být opečená. Kešu ořechy zalijte horkou vodou a nechte je alespoň půl hodiny namáčet. Mohou být namočené i déle. Díky tomu půjdou krásně rozmixovat do krémova. V průběhu přípravy omáčky si dejte vařit těstoviny do osolené vody. Měly by být al dente.
Upečenou zeleninu dejte spolu s namočenými kešu do vyšší nádoby, zakápněte olivovým olejem a tyčákem rozmixujte do hladka. Dle situace konzistenci dolaďte rostlinnou smetanou.
Teď už jen promíchejte s těstovinami tagliatelle tak, aby byly hezky obalené. Naservírujte a každý talíř ozdobte zelenými bylinkami, pepřem a hoblinkami sýra, dle Vaší chuti.
Dobrou chuť přejeme!