Středomořská dieta
V středomořské dietě je kladen zvláštní důraz na napodobování tradičního stravovacího vzorce, který převládá ve středomořských zemích. Řeč je tedy o Italech, Řecích nebo třeba Španělech. Právě ti jsou velmi často obdivováni pro vitalitu, kterou oplývají. Svůj skvělý zdravotní stav přisuzují právě stravě, která je pro ně zcela tradiční, pro nás už méně známá. Strava je bohatá především na zdravé tuky, bílkoviny, vitamíny, minerální látky a další cenné a tělu prospěšné látky.
Ideální kombinací s dodržováním středomořské diety může být užívání našeho SKINNY Collagen. Skvělý zdravotní stav tak doplníte o krásný vzhled (jedním z účinků našeho kolagenu je prevence stárnutí).
Spíše než o dietu, se jedná o životní styl a způsob stravování, který lze „dodržovat“ celý život. V porovnání s tradičními redukčními programy totiž dodržuje všeobecné zásady zdravého stravování, nezpůsobuje tělu šok a nevede k hladovění ani drastické ztrátě kilogramů. Výsledky se však zaručeně dostaví.
Pokud chcete výsledků dosáhnout ještě o něco dříve, vyzkoušejte některý z našich spalovačů – Fat Burner a/nebo Night Burner.
Potraviny upřednostňované ve středomořské dietě:
- olivový olej
- zelenina, ovoce
- ořechy a semena
- fazole a další luštěniny
- nízkotučné mléčné výrobky
- celozrnné výrobky
- ryby a plody moře
Dieta omezuje spotřebu masa a zahrnuje často i mírný příjem vína.
Tento způsob stravování má příznivé účinky na poměr n-6 a n-3 polynenasycených mastných kyselin ve stravě, podporuje vysoký příjem vlákniny a spotřebu antioxidantů a polyfenolů. Středomořské stravování je proto celkově spojeno se zvýšenou dlouhověkostí a zejména se snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění a také se snížením rizika vzniku nádorových onemocnění.
Středomořská dieta je navíc díky svému racionálnímu přístupu silně podporována odbornou veřejností. To u jiných (většinou restrikčních) diet není běžné.
Benefity středomořské diety byly dokázány v několika studiích. Intervenční studie Lyon Diet Heart Study, prokázala kardiovaskulární přínos přinejmenším stejně dobrý, jako je tomu u vegetariánských diet s nízkým obsahem tuku.1 Středomořská strava je více než vhodná pro obézní jedince. Má příznivé účinky na hladinu cholesterolu v krvi, inzulinovou rezistenci, antioxidační kapacitu, kardiovaskulární systém a snižuje riziko výskytu nádorových onemocnění u obézních pacientů a pacientů s předchozím infarktem myokardu.2 Dodržování středomořské stravy je také potenciálně spojeno s obranou proti neurodegenerativním onemocněním a uchováním kognitivních funkcí, snížením zánětu a zlepšováním astmatu.3
- de Lorgeril M, Salen P. 2005. Dietary prevention of coronary heart disease: the Lyon diet heart study and after. World Review of Nutrition and Dietetics 95:103–114.
- Serra-Majem L, Roman B, Estruch R. 2006. Scientific evidence of interventions using the Mediterranean diet: a systematic review. Nutrition Reviews 64:27–47
- Sexton P, Black P, Metcalf P, Wall CR, Ley S, Wu L, Sommerville F, Brodie S, Kolbe J. 2013. Influence of mediterranean diet on asthma symptoms, lung function, and systemic inflammation: a randomized controlled trial. Journal of Asthma 50:75–81.