Nejlepší doplňky stravy proti chřipce
Období nachlazení a chřipek je s příchodem podzimu a zimy bohužel opět s námi. Přestože se chřipce úspěšně vyhýbáte celý rok, během chladnějších měsíců můžete být zranitelnější: okolní chlad může oslabit váš imunitní systém. Studené počasí vás také často přiměje trávit více času uvnitř s ostatními lidmi, a to může vést k přenosu infekčních chorob.
Pokud jde o imunitu, je důležité dodržovat pestrý jídelníček, pít dostatek tekutin, mít dostatek spánku a zůstat aktivní. Pokud jde o jídlo, nezapomeňte jíst různé rostlinné potraviny bohaté na živiny, včetně zeleniny, ovoce, celozrnných výrobků, fazolí, čočky, ořechů a semínek. Tyto potraviny nabízejí vlákninu, vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, které udrží vaše tělo v chodu na maximum.
V tomto období je však třeba si pomoci i některými doplňky stravy, které vám pomohou bojovat s nemocí, anebo se jí rovnou vyhnout. A pokud chcete mít všechny tyto účinné živiny pohromadě vyzkoušejte náš výrobek Imunit s nadupaným složením.
Doplňky stravy proti chřipce
Vitamin C napomáhá k tvorbě a správné funkci imunitních buněk. Dále podporuje přirozené ochranné bariéry našeho těla (jako jsou epiteliální buňky vaší pokožky), které chrání před patogeny. Navíc nejméně 148 studií na zvířatech zjistilo, že podávání vitaminu C pomáhá předcházet infekcím způsobeným mikroorganismy1.
Vitamin C může zkrátit dobu nachlazení (a dokonce ho v některých případech i odvrátit), ale pouze v případě, že je vitamin C pravidelně suplementován. Pokud začnete, když jste nemocní, je pravděpodobně příliš pozdě.
Aby vaše strava byla pestrá i bez doplňků stravy, zařaďte do svého jídelníčku tyto potraviny s vysokým obsahem vitaminu C: zelí, brambory, jahody, brokolice, pomeranče, ananas a papriky.
Vitamin D se podílí na mnoha buněčných procesech, včetně regulace imunitních buněk během infekcí. Nedostatek vitaminu D tak může oslabit imunitu a zimních měsících může být o vitamin D nouze. Na základě studií bylo zjištěno, že suplementace vitaminu D může snížit riziko vzniku infekcí horních cest dýchacích2,3.
Aby vaše strava byla pestrá i bez doplňků stravy, zařaďte do svého jídelníčku tyto potraviny s vysokým obsahem vitaminu D: losos, sardinky, vaječné žloutky, houby a potraviny obohacené o vitamin D.
Zinek hraje v těle mnoho rolí – včetně několika v samotném imunitním systému. Pokud snadno nastydnete, dbejte na to, aby vaše strava obsahovala dostatek zinku. Sportovci a další lidé, kteří se hodně potí, jsou vystaveni většímu riziku nedostatku zinku, ale příliš mnoho zinku může mít také negativní dopad, takže buďte opatrní. (Suplementace zinku v pastylkách může způsobit nevolnost a dysgeuzii (změnu vnímání chuti), ale tyto příznaky zmizí, když přestaneme zinek suplementovat).
Užívání zinkových pastilek počínaje úplně prvními příznaky nachlazení, může zkrátit dobu trvání onemocnění, ale suplementace by neměla překročit 100 mg zinku denně po dobu dvou týdnů.
Aby vaše strava byla pestrá i bez doplňků stravy, zařaďte do svého jídelníčku tyto potraviny s vysokým obsahem zinku: luštěniny, mořské plody, semínka, červené maso, bílé jogurty.
NEJLEPŠÍM DOPLŇKEM, KTERÝ OBSAHUJE VŠECHNY VÝŠE UVEDENÉ VITAMÍNY, JE SKINNY IMUNIT. NA SYCHRAVÉ POČASÍ A PROTI CHŘIPCE JE TO SKUTEČNÝ BOJOVNÍK.
- Hemilä H. 2017. Vitamin C and Infections. Nutrients.
- Berry DJ, et al. 2011. Vitamin D status has a linear association with seasonal infections and lung function in British adults. British Journal of Nutrition
- Rafiq R, et al. 2018. Associations of Serum 25(OH)D Concentrations with Lung Function, Airway Inflammation and Common Cold in the General Population. Nutrients.