Jedlý hmyz – jídlo budoucnosti?
Hmyz je jednou z kontroverznějších možností jako zdroj potravy pro lidskou spotřebu. Konzumace hmyzu se stala novým trendem přibližně od roku 2013, kdy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) zveřejnila dokument s názvem "Jedlý hmyz: Budoucí perspektivy bezpečnosti potravin a výživy". Od této doby pojídaní hmyzu upoutalo pozornost po celém světě.
Je ale opravdu reálné, aby lidstvo přijalo jedlý hmyz jako každodenní zdroj potravy?
Jedlý hmyz má potenciál stát se hlavní celosvětovou potravinou budoucnosti díky přítomnosti vysoce kvalitních bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Mimo vhodné nutriční hodnoty přináší i ekonomické a environmentální výhody (je to alternativní zdroj potravy a může snížit používání pesticidů). Vzhledem k tomu, že jedlý hmyz je vysoce výživný, jeho konzumace má potenciál odvrátit mnoho případů podvýživy, například v rozvojových zemích. Chov a sběr hmyzu jsou navíc oproti chovu hospodářských zvířat nenáročné. Přijetí ze strany spotřebitelů však zůstává hlavní překážkou přijetí hmyzu jako zdroje potravy v mnoha západních zemích.
Jaké druhy hmyzu jsou jedlé?
Přibližně 2000 druhů hmyzu je považováno za jedlé a toto číslo se neustále zvyšuje. Běžně konzumovaný hmyz zahrnuje brouky, housenky, mravence, včely a vosy, kobylky, sarančata a cvrčky, cikády, ploštice, mšice, termity, vážky a mouchy. Za nejvíce komerčně chovaný hmyz je považovaný Bourec morušový.
Lze konzumovat vajíčka, larvy, kukly nebo dospělé jedince, i když pozor - ne každý hmyz je jedlý ve všech vývojových stádiích.
Kulinářské úpravy a produkty
Možné kulinářské úpravy z mnoha jsou: vaření, sušení a extrakce. Hmyz lze také marinovat, fermentovat a blanšírovat. Druhy hmyzu, které mají největší potenciál ke konzumaci, se vyznačují vysokou nutriční hodnotou, mohou být konzumovány vcelku nebo mleté a mohou být také zakomponovány do jiných zpracovaných potravin.
Možná jste slyšeli o cvrčkové mouce – výrobků z hmyzu je však veliké množství: různé prášky a pasty, ze kterých se dál vyrábí další produkty, hmyzí olej, chipsy, dokonce i čokoláda, různé sladké a slané pochutiny a krmivo pro zvířata.
Porovnání s jinými potravinami
Hmyz poskytuje dobrou alternativu živočišných bílkovin srovnatelných s kuřecím, vepřovým nebo hovězím masem, a dokonce i rybami; mnoho druhů hmyzu má vysoký obsah bílkovin, tuků a dostatek minerálních látek. Při porovnání 100 g hmyzu se 100 g masa (čerstvá hmotnost) je jeho energetický obsah podobný – s výjimkou vepřového masa kvůli extrémně vysokému obsahu tuku. Jedlý hmyz má vyšší obsah bílkovin než jiné živočišné a rostlinné potraviny, jako je hovězí, kuřecí maso, ryby, sójové boby a kukuřice.
Jedlý hmyz má zaručeně vysokou nutriční hodnotu a poskytuje dalších mnoho ekonomických i environmentálních výhod. Pokud se však na pojídání hmyzu necítíte (a my se Vám nedivíme), vyzkoušejte radši nějakou příchuť z našich SKINNY syrovátkových proteinů.