Nejčastější chyby při snídani. Nechybuj i Ty!
Ráno dělá ten. To bezpochyby. To, jak nastartujeme naše dopoledne, jak vstaneme, přichystáme se, nasnídáme nebo nenasnídáme – to vše ovlivní další průběh našeho dne.
Jestli patříte mezi snídaňové nadšence, a hned po probuzení už přemýšlíte, čím dobrým začnete svůj den, máme pro vás několik rad, jak na zdravou snídani a úspěšně tak nastartovat den s elánem.
Na co si dát pozor
1) Čtěte etikety. Nedejte hned na první reklamy, které na vás v televizi skáčou. Není všechno zlato, co se třpytí, znáte to. Většina cereálií je plná zbytečného cukru, ačkoliv se na jejich obale pyšní název ,,fitness“ nebo ,,zdravé.“ V takových cereálií můžeme s přehledem naleznout až 30g cukru na 100g! A když si k tomu dopřejeme ještě marmeládu, či slazený sirup, můžeme se vyšplhat až k 50g cukru jen ve snídani. A to je opravdu zbytečně moc. Jak tomu předejít? Vybírejte si především neslazené a celozrnné cereálie.
2) Nezapomínejte na bílkoviny. Většina z nás během vaření a příprava jídla zapomíná na příjem bílkovin, zvláště, jedná-li se o snídaně v podobě ovesných kaší čí misky cereálií s mlékem. K takovým jídlům častokrát spíše přidáváme marmelády, džemy, ovoce, oříšky.. a bílkoviny – kde nic, tu nic.
Zkuste proto ovesné kaše či misky s cereáliemi obohatit o řecký jogurt, do kaše vmíchat vyšlehaný bílek(uvidíte, jak krémovější a objemnou kaši dokáže udělat) nebo vyzkoušejte ochucený protein, který nejen, že dodá jídlu potřebné bílkoviny, ale navíc celé jídlo i příjemně sladce ochutí.
3) Nezapomínejte na vlákninu – v podobě ovoce a zeleniny. Někomu, kdo se zdravou stravou začíná, a není zvyklí na pravidelnou konzumaci ovoce a zeleniny, se lehce stane, že zapomene přidat na talíř kousek šťavnatého barevného ovoce. Zelenina i ovoce jsou bohatými antioxidanty plné minerálních látek a vitamínů, které potřebuje naše tělo jako sůl. Stačí, když si u ovoce pohlídáte 1-2 kusy za den a zeleniny zhruba půl kila.
4) Vyměňte sladké pečivo za celozrnné. Chcete si osladit život, příjemně se po ránu naladit, a tak mnohdy saháte po sladkém výborném (ještě teplém) croiassantu nebo plněné kapsičce s pudinkem či marmeládou. Taková snídaně vás ale vůbec nezasytí a nedodá vše potřebné, co by vyvážená snídaně měla. Dejte proto přednost celozrnnému obloženému chlebu s kvalitní šunkou a sýrem, doplněno o zeleninu. A kousek sladkého pečiva si nechte jako malý dezert. Vyzkoušet můžete i zdravější verze sladkého pečiva.
5) Udělejte si na sebe čas. Chápeme, že když přijdete po celém dni domů unaveni, poslední, co chcete je, jít si stoupnout k plotně a začít si vyvařovat na další den. Ale zkuste tam těch 15 minut strávit nebo si ráno vstát o chviličku dřív a připravit si plnohodnotnou snídani. Po které nebudete mít brzo hlad, nebudou vás trápit chutě nebo tím, že ji vynecháte úplně, vás večer přepadne…. Žravá. Však vy to znáte.
6) Jezte v klidu. Obětujte těch pár minut spánku pro vaše klidné ráno. Není nic horšího, než když běháte po bytě s jednou ponožkou, v puse máte rohlík a do toho vypravujete dítě do školy.
Takový start dne nikdo z nás určitě nechcete. Vstaňte raději o pár minut dříve, přichystejte sobě a rodině plnohodnotnou snídani plnou vlákniny, bílkovin, komplexních sacharidů a zdravých tuků, v klidu a beze spěchu se najezte.
Bílkoviny můžete čerpat z bílých řeckých jogurtů, kvalitní šunky, mléčných výrobků vajec, či přimíchaného proteinového prášku do ovesné misky.
Komplexní sacharidy získáte z žitného či celozrnného pečiva, ovesných vloček či celozrnných cereálií, a na zdravé tuky jsou bohatá oříšková másla, oříšky, semínka, žloutky či avokádo.
7) Neopomíjejte ani pitný režim. Naše tělo je po celé noci dehydratované, a tak je důležité mu dodat dostatek vody. Jako první je důležité vypít sklenici čistě vody nebo vody s citrónovou šťávou. K jídlu si pak můžete připravit bylinný či ovocný čaj, a kávu až poté, aby nedošlo k dehydratování vašeho organismu.
Čemu je lepší se ve snídani vyhnout?
- Tučné jogurty a dezerty, slazené mléčné výrobky, z důvodu vysokého množství jednoduchých cukrů a nezdravých tuků. Taková jídla jsou navíc přidaných konzervantů a aditiv, které našemu tělu nic nedají, a my budeme po nich mít jen brzy hlad.
- Sladké pečivo a pečivo z bílé mouky.
- Tučné paštiky, salámy, párky
- Marmelády, džemy s vysokým obsahem cukru.
Nyní už víte, jak nejlépe nastartovat svůj den pomocí zdravé a vyvážené snídaně. Budeme moc rádi, když se s námi podělíte o vaše nejoblíbenější snídaňové kombinace.