Na co by si měly dát ve výživě pozor těhotné ženy?
V průběhu těhotenství mohou ženy pociťovat zvláštní chutě na nejrůznější potraviny a nebo jim mohou chutnat velmi neobvyklé kombinace potravin. I když mají těhotné ženy nestandardní chutě, ve svém jídelníčku by si měly dát na nějaké potraviny a látky pozor. Konzumací některých potravin by mohlo dojít ke zdravotním problémům a v některých případech i k poškození plodu.
Na jaké potraviny si tedy radši dát pozor, anebo se jim úplně vyhnout?
1) Přebytek cukrů a bílého pečiva ve stravě: navýšení hmotnosti, nedostatek vlákniny – zácpa
2) Přebytek soli ve stravě: může docházet k velkým otokům
3) Přemíra tuků: živočišné tuky (nosiči potenciálně nebezpečných lipofilních látek, např. bifenylů), pozor také na trans mastné kyseliny
4) Vnitřnosti: například játra, která jsou bohatým zdrojem vitaminu A. Vysoké dávky vitaminu A (4500/3000 mikrogramu – 5,5 x DDD – doporučené denní dávky) mohou mít teratogenní účinky (narušení vývoje orgánu nebo porucha jeho funkce během embryonálního či fetálního vývoje). Je dobré si dát pozor i na multivitaminové preparáty.
5) Grilované pokrmy: mohou být nedostatečně tepelně upraveny a zároveň mohou být zdrojem karcinogenních látek
6) Uzeniny: obsahují karcinogenní látky, jsou špatně stravitelné a mohou vyvolat dyspeptické obtíže, které jsou časté v těhotenství, a mají vysoký obsah tuku
7) Tepelně neupravené potraviny: syrové maso (tatarák, sushi, uzený losos), vejce (naměkko, tiramisu..), nepasterované mléko a výrobky z něj – tepelně neupravené potraviny mohou být zdrojem salmonely nebo jiných patogenů
8) Čaje z léčivých rostlin: obsahují účinné látky, které mohou ovlivnit vývoj plodu. Proto se doporučuje pít pouze čaje, které jsou doporučené pro těhotné a kojící ženy a kupovat je nejlépe v lékárnách, kde je zabezpečena exspirace a účinnost čajovin
9) Neomyté potraviny: zelenina, ovoce
10) Nadýmavé potraviny: luštěniny, hrušky, zelí, cibule – při zvýšené konzumaci těchto potravin může dojít k nepříjemným trávicím problémům.
11) Rtuť: pozor na zvýšenou konzumaci tučných mořských, které by mohly být zdrojem rtuti. Tučné ryby je doporučeno konzumovat max. 1 x týdně. Tzv. methylrtuť (MeHg) může způsobit postižení centrální nervové soustavy (mentální retardace, paralýza, hluchota, slepota, kardiotoxicita). Těhotné ženy by se měly vyvarovat konzumaci dravých ryb (žralok, mečoun…) Ryby s nízkým obsahem rtuti je doporučeno konzumovat 1 – 2 x týdně (treska, mořská štika, hejk).
12) Chinin: nápoje obsahující chinin nejsou vhodné pro těhotné ženy, protože mohou případně vyvolat i potrat
13) Kofein: přechází transplacentární bariérou a ovlivňuje fyziologické funkce plodu. Kofein má u lidí za normálních okolností poločas vylučování tři hodiny. V průběhu prvního trimestru těhotenství se poločas vylučování kofeinu zvyšuje až na 5-6 hodin, a nadále roste na 18 hodin ve 35. týdnu těhotenství. Jeden šálek kávy denně v těhotenství by dle dostupných informací neměl ohrozit průběh těhotenství ani plod. Pozor na kumulaci dávek kofeinu v dalších potravinách (čaj, čokoláda, nealko nápoje typu koly), protože jen dávky do 200 mg kofeinu za den jsou v těhotenství považovány za bezpečné.
14) Nikotin, alkohol: Těhotné ženy by se měly těmto látkám vyvarovat.
Na druhou stranu u jiných potravin a živin by těhotné ženy měly zvýšit jejich příjem (kyselina listová, vápník, vitaminy skupiny B, vitamin D, železo, bílkoviny, ...).