Jak podpořit hydrataci v horkých letních dnech?
Léto je pro většinu lidí nejoblíbenější období v roce. Avšak s létem přichází i vysoké denní teploty, které náš organismus může snášet velmi špatně. V letním období naše požadavky na příjem tekutin přirozeně stoupají. Nesmíme proto zapomínat na dostatečné doplňování tekutin během dne.
Že je třeba správně dodržovat pitný režim asi napadne každého z nás. Nezapomínejme však, že základem pitného režimu by měly být neochucené nápoje (různé džusy a limonády jsou většinou plné cukru anebo umělých sladidel – o těch třeba jindy).
Za základní denní příjem tekutin se doporučuje rozmezí 30–45 ml na kilogram tělesné hmotnosti. Tekutiny by měly být rovnoměrně rozprostřeny během celého dne. V letních měsících je to spíše 40 ml na kilogram tělesné hmotnosti.
Tip: Svou hydrataci můžete sledovat na základě barvy moči – pokud je sytě žlutá, tak to už značí dehydrataci. Ideální je lehce nažloutlá nebo téměř bezbarvá.
Hydrataci můžete podpořit i konzumací některých potravin. Příjem tekutin není jen o nápojích, mohou nám výrazně dopomoci běžné potraviny. Věděli jste, že asi 20 % vody, kterou denně přijmeme, pochází z potravin? Ne všechny potraviny hydratují, ale některé – zejména ovoce a zelenina rozhodně ano.
Skupiny potravin bohaté na vodu, které podpoří váš pitný režim:
1) Ovoce
Většina ovoce má vysoký obsah vody (v průměru 85–95 %). Hodně vody obsahuje meloun (91 %), jahody (90 %), ale také broskve (89 %), pomeranče (87 %), grapefruity (88 %), ananas (86 %) či jablka (85 %). Rajčata, která jsou často zaměňována za zeleninu, mají obsah vody nejvyšší (95 %).
2) Zelenina
Téměř u každé zelenina přesáhne obsah vody hodnotu 85 %. Například okurka obsahuje až 97 % vody, dále pak salát (95 %), cuketa (94 %), celer a zelí. Například okurka obsahuje opravdu málo kalorií, a to i oproti ostatní zelenině. Můžeme ji proto bez obav zařadit do svého jídelníčku i ve větším množství, a ještě nám napomůže v hydrataci.
3) Vývary a polévky
Vývary a polévky obsahují kolo 90 % vody, a kromě toho jsou také velmi výživné. Oproti ovoci a zelenině mají i jednu výhodu – obsahují sůl (chlorid sodný). Při pocení z těla totiž ztrácíme nejen vodu, ale také tyto minerální látky (hlavně sodík a chloridy).
4) Mléko a mléčné výrobky s nižším obsahem tuku
Mléko se skládá převážně z vody a poskytuje nám značné množství vitamínů a minerálních látek, včetně vitamínu A, vápníku, vitamínu B2, vitamínu B12, fosforu a draslíku. Voda představuje asi 89–90 % hmotnosti. Velmi podobně tomu bude i u jogurtů, kefírů a dalších zakysaných mléčných výrobků.
Obsah vody v potravinách bývá často přehlížen. Neslazené nápoje (kohoutková voda, slabě mineralizovaná voda, čaj) by měly být samozřejmě naším nejdůležitějším zdrojem vody. Můžeme však přijmout značné množství vody tím, že do svého jídelníčku zařadíme různé druhy ovoce, zeleniny a mléčné výrobky bohaté na vodu.