Golden milk - hřejivý nápoj plný zdraví
Golden milk, indicky Haldi Doodh je tradiční ayurvédský nápoj z jižní Asie, který je připravován z koření zvaném jako kurkuma.
Kurkuma má specifickou žlutou zemitou barvu. Skrývá v sobě neuvěřitelných 150 léčivých prvků, a tak její označení jako ,,superpotravina,“ je zcela na místě. Poznáte ji podle typické dřevité, kořeněné vůni s lehce štiplavou a nahořklou chutí. Její hlavní složkou je kurkumin, který je vysoce silným antioxidantem.
Kurkumín se získává extrakcí z kořene kurkumovníku. Kurkumin sám o sobě není dobře vstřebatelný pro náš organismus a v žaludku se metabolizuje velice rychle, proto je vhodné jej kombinovat s černým pepřem, jako tomu je právě u Zlatého mléka, kde se účinnost stonásobně zvyšuje.
Je antibakteriální, napomáhá zmírňovat kašel, zvyšuje tvorbu žluče, díky čemuž dochází k lepšímu trávení tuků, navazuje na sebe tělu nebezpečné toxiny, snižuje cholesterol, čistí krev, posiluje srdce, podporuje mozkovou činnost a kognitivní funkce. Je využívána k léčbě jater, gastrointestinálních nebo respiračních onemocnění, má protirakovinné účinky, je vysoce antiparizatická a protizánětlivá.
Reguluje hladinu cholesterolu v krvi, posiluje imunitní systém, snižuje množství triglyceridů nebo pomáhá při vysokém tlaku.
Její výčet pozitiv na zdraví našeho tělo ale nekončí. Dále:
- bojuje proti zánětu, díky jejímu protizánětlivému účinku
- podporuje trávení a stimuluje vylučování žluči
- zmírňuje artritidu
- ochraňuje játra a regeneruje jaterní buňky
- Aakalizuje tělo. Alkalické prostředí v těle brání rozvoji rakoviny
- chrání mozek před stárnutím
- zvyšuje obranyschopnost
- aktivní složky brání vzniku krevních sraženin
Mimo výše zmíněné, je v Indii využívána i ke zdraví pleti, kdy si indické ženy s ní oplachují obličej, a tak se jejich pleť stává čistá a jemná. Také dokáže regulovat činnost mazových žláz, podporuje tvorbu kolagenu a celkovou regeneraci kůže.
Kurkuma je i skvělým antiseptikem. Látky, které obsahuje, tlumí zánětlivé procesy v těle a dokáže stimulovat tvorbu kortizolu v nadledvinkách. Její užívání se tak doporučuje při artritidě nebo problémech s klouby, kdy napomáhá zmírňovat ztuhlost a zlepšovat jejich pohyblivost.
Využití v kuchyni
Kurkumu můžeme použít jak v čerstvé, tak sušení podobě. Čerstvá kurkuma se používá nastrouhaná nebo nakrájená, a je vhodná především do směsi zeleniny nebo jako součást pikantních jídel, zejména do omáček ve spojitosti například s kokosovým mlékem.
Sušený typ kurkumy formou prášku nalezneme zejména ve směsi koření, například s kajenským pepřem, kmínem nebo koriandrem. Takovou směs většinou nalezneme pod pojmem Kari koření, které je běžně k dostání v obchodech, a které je i v poslední době hojně využíváno.
Mimo směsí koření je kurkuma využívána i jako perfektní barvivo k dobarvování bezvaječných těstovin, sýrů nebo omáček.
Lahodný šálek zemité barvy
Golden milk, či Golden milk. Jedná se o lahodnou směs kurkumy, mléka, skořice, vanilky, medu nebo i zázvoru.
Je to přesně ten nápoj, který potřebujete během chladných sychravých dní, které nás v nejbližších dnech čekají.
Jak jsme již nastínili na začátku, jednou z hlavních ingrediencí Zlatého mléka je kurkuma.
Dále je přidáván Cayennský pepř, který perfektně působí proti nachlazení, chřipkám, virům nebo plísním. Má pozitivní vliv na trávení, snižuje bolest kloubů, a osvědčil se i jako dobrý pomocník proti migréně.
Další surovinou je med. Med známe všichni. Ale věděli jste například, že dokáže bojovat s infekcemi? Takový med z manuky je antivirový, antimikrobiální i protiplísňový.
A v posledním výčtu použitých surovin je skořice. Kdo by nemiloval její vůni. Skořice je snad nejvíce známým symbolem podzimu. Je jedním z nejsilnějších antioxidantů na světě.
Jdeme vařit!
Pojďme si teď společně připravit horký nápoj proti nachlazení.
Suroviny:
- hrnek mléka (můžete vyzkoušet i variantu s rostlinným mlékem)
- 2 lžíce kurkumy
- malá lžička skořice
- lžíce medu
- lžička másla
Postup:
Mléko si zahřejeme v hrnci spolu s kořením, máslem a společně povaříme. Mléko následně přecedíme do sklenice a pak už stačí jen dosladit medem.
Co si z toho závěrem odnést?
Kurkuma je určitě druh koření, které stojí za to vyzkoušet, a mělo by si najít své místo ve vaší spíži. Má řadu zdravotních benefitů, lze s ní připravit celou řadu chutných a nových receptů, plných lahodných voní po vaší kuchyni. A kdyby vás přeci jen kurkuma neoslovila jako součást pokrmů, určitě vyzkoušejte Indický šafrán, nebo tedy Golden milk, které je do tohoto chladného počasí tím pravým hřejivým nápojem!